Overslaan en naar de inhoud gaan

Omstandigheden Palestijnse kinderen in Israëlische militaire detentie verslechteren

Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen vertelden Save the Children dat ze te maken hebben met toenemende hongersnood, infectieziekten, mishandeling en seksueel geweld. De omstandigheden zijn verslechterd sinds oktober vorig jaar. Massale opsluitingen leidden tot een “ondraaglijke” overbevolking in de gevangenissen.

Pim Kraan, directeur van Save the Children in Nederland: “We hebben de afgelopen jaren gesproken met honderden voormalige gedetineerde kinderen, en we hebben nog nooit zoveel verwoesting en hopeloosheid gezien als nu."

Volgens de Palestijnse Commissie zijn er sinds oktober vorig jaar meer dan 650 kinderen uit de Westelijke Jordaanoever en een onbekend aantal kinderen uit Gaza opgepakt. Van hen zitten er ongeveer 250 vast. De kinderen zitten veelal vast op verdenking van stenen gooien. Een vergrijp waar een maximale gevangenisstraf van 20 jaar op staat.

Onmenselijke behandeling van kinderen

Sinds oktober vorig jaar ondersteunden partners van Save the Children ongeveer 49 voormalige kindgevangenen in Gaza. De kinderen meldden fysieke mishandeling en ondervragingen. Sommige kinderen verteldendat ze gevraagd werd om zich volledig uit te kleden en in extreme temperaturen buiten te staan. Tijdens hun arrestaties kregen hun ouders geen informatie over hun verblijfplaats en na hun vrijlating vertoonden de kinderen duidelijke sporen van geweld en mishandeling, zoals blauwe plekken, shock, traumatische stress en gewichtsverlies. Sommige kinderen vertelden dat ze seksueel waren misbruikt en geslagen. Volgens internationaal recht zijn marteling, wrede of onmenselijke behandeling van kinderen strikt verboden.

Firas* en Qusay*, beiden 17 jaar, komen uit de bezette Westelijke Jordaanoever en werden in twee verschillende Israëlische gevangenissen vastgehouden voordat de oorlog in Gaza begon. Ze werden eind 2023 vrijgelaten en spraken met Save the Children over de omstandigheden in de gevangenis.

Qusay* zag een kind met verwondingen aan het hoofd door een pak slaag dat zo ernstig was dat hij telkens als hij probeerde op te staan flauwviel. Hij vertelde ook dat nieuwe gedetineerden die naar de gevangenis werden gebracht 12 en 13 jaar oud waren:  “De jongere kinderen waren echt bang en bleven huilen, ik wilde voor ze zorgen, maar toen ik de gevangenisbewaker vroeg of ik bij hen mocht blijven, werd ik hard geslagen.”

Besmettelijke huidziekten

Qusay*: “We hadden niet genoeg dekens en ik deelde mijn kussen met een andere gevangene. In de winter zetten ze de ramen open, zodat we het koud kregen. Eén kind had ernstige huiduitslag, dus vroegen we de bewaker of hij in de zon mocht zitten of zijn lichaam mocht schoonmaken. De bewaker zei: 'Roep me pas weer als hij dood is'.”

De Palestinian Commission for Detainees and Ex-Detainees Affairs bevestigde onlangs de verspreiding van besmettelijke huidziekten, zoals schurft, onder gevangenen door een gebrek aan hygiënische artikelen en gedeeld beddengoed. Firas* herinnerde zich dat hij een aansteker gebruikte om de teken te verbranden die in zijn buurt kwamen, en Qusay* had tekenbeten op zijn lichaam toen hij werd vrijgelaten.

Angst om opnieuw gearresteerd te worden

Kinderpsychologen waarschuwen dat kinderen die vrijkomen uit detentie steeds meer moeite hebben om te herstellen: “De kinderen die we spraken denken veel aan hun leeftijdsgenoten die nog steeds in de gevangenis zitten. Ze zeggen: “Wij zijn nu veilig, maar zij nog niet”. Ze voelen zich schuldig, omdat ze zijn vrijgelaten en de constante angst om opnieuw gearresteerd te worden weerhoudt hen ervan om over de toekomst na te denken. Ze kunnen geen beslissingen nemen. ‘Waarom zou ik aan morgen denken als ze me opnieuw arresteren?’. Hun families beschrijven hen als 'bevroren'.”

Save the Children werkt al 10 jaar samen met een partner op de Westelijke Jordaanoever om kinderen te rehabiliteren na hun vrijlating uit Israëlische gevangenissen. De kinderen krijgen psychosociale ondersteuning, beroepstrainingen, maar ook bijles voor degenen die onderwijs hebben gemist.  We helpen ook kinderen uit Gaza die tijdens de oorlog gevangen zijn genomen en daarna zijn vrijgelaten met psychosociale ondersteuning en doorverwijzing naar medische diensten.

Uitspraak Internationaal Gerechtshof

Israël is het enige land ter wereld dat systematisch kinderen vervolgt in militaire rechtbanken. Op vrijdag 19 juli 2024 heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) een advies uitgebracht waarin het de voortdurende aanwezigheid van de staat Israël in de bezette Palestijnse gebieden onwettig verklaart, waarmee het de juridische status van het Israëlische beleid en de praktijken met betrekking tot militaire detentie direct ter discussie stelt.

De conclusie van het ICJ versterkt volgens Save the Children de noodzaak om onmiddellijk een einde te maken aan de willekeurige detentie en mishandeling van Palestijnse kinderen. We eisen daarom een onmiddellijk moratorium op het arresteren, vasthouden en vervolgen van kinderen door Israëlische militaire autoriteiten en op de onmiddellijke vrijlating van alle willekeurig vastgehouden kinderen.

Gerelateerde berichten