Overslaan en naar de inhoud gaan

TeamUp - Een uitlaatklep voor kinderen in (nood)opvanglocaties

3 Okt 2024 Nederland

Jethro is al bijna 8 jaar betrokken bij TeamUp. Eerst als vrijwilliger in de reguliere opvanglocaties en sinds een jaar als betaalde kracht in de noodopvanglocaties met zogeheten mobiele teams. Hiermee komen Jethro en zijn team op locaties die lastig te bereiken zijn, maar waar wel veel hulp nodig is. Zoals een groot cruiseschip, verschillende hostels en een voormalig vakantiepark met ruim 300 kinderen.

TeamUp is een sociaal-emotioneel programma dat spel- en bewegingsactiviteiten biedt aan kinderen die gevlucht zijn van 6 tot 18 jaar. Deze activiteiten worden wekelijks gegeven door vrijwillige- en betaalde begeleiders op ongeveer 60 (nood)opvanglocaties in het hele land. Elke activiteit heeft een thema en een doel. Spelenderwijs leren ze omgaan met emoties zoals boosheid, angst en verdriet.

“We merken dat de vaste structuur van TeamUp de kinderen veel brengt. Ze voelen zich hierdoor snel op hun gemak. Ze worden geholpen om met bepaalde emoties om te gaan, een connectie te krijgen met andere kinderen en plezier te hebben. Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders zijn blij met TeamUp. Zij zien de impact en wat het voor hun kind betekent,” vertelt Jethro.

De juiste hulp
Bij TeamUp stemmen Jethro en zijn team de thema’s en spellen af op wat er speelt bij de kinderen. Als ze merken dat er veel spanning is bij de kinderen, zetten zij ademhalingsoefeningen in om stress weg te nemen bij hen. Jethro vertelt ook hoe belangrijk het is om goed contact met het COA te hebben. “Als we dingen opmerken, kunnen we dit in samenspraak met hen oppakken, omdat we toch van kinderen op de noodopvanglocaties heftige verhalen meekrijgen. Bijvoorbeeld als kinderen zeer afwezig zijn in de sessies, niet goed in hun vel zitten of van het een of andere moment ander gedrag vertonen. Dan trekken we aan de bel. We hebben met TeamUp hierbij ook een signalerende functie.”

Jethro benoemt dat sommige plekken gewoonweg niet geschikt zijn als opvanglocatie, maar dat kinderen hier wel noodgedwongen verblijven. “Op het cruiseschip geven we de TeamUp sessies in een bar, er zijn geen speelruimtes en de slaapplekken zijn klein. Kinderen hebben opgekropte energie, je merkt dat ze te weinig buiten komen. TeamUp dient hierbij ook als uitlaatklep.”

Positieve verhalen
“We hadden een jongen die ongeveer twee jaar op een opvanglocatie heeft gezeten waar ik TeamUp sessies gaf. Na een aantal jaar stond hij opeens weer naast mij en zei: ik ken jou nog, van TeamUp! Hij woont nu in Amsterdam en kwam op bezoek in het desbetreffende AZC. Hij had een enorm positief gevoel aan TeamUp overgehouden.”

“Tijdens één van de sessies kwam een meisje die wekenlang verdrietig was en ontzettend ongelukkig oogde. We hebben dit als team aan het COA doorgegeven en wij hebben haar op onze manier extra aandacht gegeven. Nu, een paar maanden verder merken we enorm verschil en zit ze weer goed in haar vel. We worden én gehoord door het COA én we hebben haar laten zien dat TeamUp een veilige plek is waar ze zich durft te uiten. Dat is echt te danken aan de methodiek.”  

Jethro vertelt dat hij merkt dat kinderen soms niet goed in hun vel zitten, omdat er veel speelt in hun leven. “Dat vind ik pittig en verdrietig om te zien. Ik weet dat ik impact kan maken en dat ze blij zijn dat je er bent. Als ik terugkijk en zie wat we door de jaren heen deze kinderen hebben kunnen geven, dan verwarmt dit mijn hart.” 

 

Jethro

Wil je net als Jethro iets betekenen voor gevluchte kinderen? 

Meld je aan als vrijwilliger>

Gerelateerde berichten