Kinderen die naar Nederland zijn gevlucht hebben recht op fatsoenlijke opvang. Toch is dit vaak niet het geval. Door een tekort aan reguliere opvanglocaties belanden veel kinderen in (crisis)noodopvangcentra, met weinig privacy, rust en veiligheid. Dit kan en moet beter.
Vluchtelingen, die in Nederland aankomen, worden in een asielzoekerscentrum opgevangen. Dit is vaak een vaste locatie. Omdat er niet genoeg plekken zijn in de reguliere azc's, worden mensen opgevangen in de (crisis)noodopvang. Dit zijn vaak grote, tijdelijke locaties zoals evenementenhallen met weinig privacy, die niet passend zijn voor kinderen. Een crisisnoodopvang zou in principe maximaal 9 dagen moeten duren, maar in de realiteit wonen kinderen er vaak meer dan een halfjaar.
De omstandigheden
Het aantal kinderen in (crisis)noodopvang is schrikbarend gestegen van 4.000 vorig jaar naar 6.000 dit jaar. Dat komt niet omdat er meer vluchtelingen naar Nederland zijn gekomen. Sterker nog; het aantal asielaanvragen dit jaar ligt lager dan vorig jaar. De problemen zijn groter geworden door het slechte beleid van de overheid. Tijdens de coronacrisis werden er reguliere opvanglocaties gesloten om te bezuinigen. Hierdoor waren er te weinig opvangbedden op het moment dat de grenzen weer opengingen.
Steeds meer gezinnen en alleenreizende kinderen moesten voor een langere periode in een (crisis)noodopvang wonen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit geen gezonde plek is om te wonen, laat staan op te groeien. De nationale ombudsman en kinderombudsvrouw hebben herhaaldelijk aan de bel getrokken. Er is vaak geen toegang tot onderwijs en zorg. De hygiëne is regelmatig slecht en er is sprake van weinig privacy. Met de aangekondigde bezuinigingen van het Ministerie van Asiel en Migratie dreigen de omstandigheden alleen maar erger te worden.
Inperkingen van de kosten
De veiligheid en het welzijn van kinderen zouden altijd voorop moeten staan, ongeacht de kosten. Maar in dit geval zouden de kosten zelfs heel erg kunnen worden ingeperkt als kinderen in een stabielere en veiligere omgeving kunnen wonen. De kosten voor (crisis)noodopvang zijn namelijk minimaal 2x zo hoog als voor reguliere opvang. Zo kunnen er al snel miljoenen, zo niet miljarden worden bezuinigd.
Onze eis
Met deze petitie roepen we Minister Faber op om iets te doen aan de slechte leefomstandigheden van kinderen in (crisis)noodopvangen. We willen dat kinderen fatsoenlijk opgevangen worden op kindvriendelijke, veilige locaties waar ze voor langere tijd kunnen verblijven.
We verzoeken de overheid:
Kinderen voorrang te geven in de reguliere opvang
Kinderen toegang te geven tot onderwijs en zorg, inclusief aandacht voor het psychosociale welzijn van kinderen.
Hier hebben alle kinderen recht op volgens het kinderrechtenverdrag, dat Nederland heeft ondertekend.