Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongeren hopen op gerechtigheid na mislukte Klimaatconferentie

2 dec 2024 Nederland

Wij roepen regeringen op om te luisteren naar de oproep van jongeren uit de eilandstaten in de Stille Oceaan, nu het land Vanuatu een klimaatzaak heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. 

De zaak is aangespannen door een groep rechtenstudenten. Ze vragen om een advies over de verplichtingen van landen om de klimaatcrisis aan te pakken. Deze klimaatzaak volgt op de mislukking van COP29, waar wereldleiders een klimaatfinancieringsdoel van $300 miljard per jaar overeenkwamen—verre van voldoende om de toenemende klimaatcrisis te bestrijden.

Klimaatgerechtigheid
Een bijzonder voorbeeld is Vepaiamele, het enige kind in een regeringsdelegatie. Op de dag dat haar land wordt gehoord, viert ze haar 16e verjaardag. “Het enige wat ik wil voor mijn verjaardag is klimaatgerechtigheid,” zegt ze.

Als bewoner uit Vanuatu ervaart Vepaiamele dagelijks de gevolgen van klimaatverandering. “Ik heb veel cyclonen meegemaakt. Het kan angstaanjagend zijn, vooral de krachtige. Na elke cycloon zijn onze klaslokalen verwoest, onze huizen met de grond gelijkgemaakt, en ziekenhuizen en communicatietorens vernietigd. Ook de mentale impact op kinderen en jongeren is groot, hoewel hier weinig over wordt gesproken.”

Cyclonen
In 2023 werd Vanuatu in maart binnen korte tijd getroffen door twee allesverwoestende cyclonen, Judy en Kevin, die meer dan 80% van de bevolking raakten. In de zwaarst getroffen provincies, Tafea en Shefa, werd 90% van de huizen verwoest of zwaar beschadigd. Later dat jaar volgde in oktober cycloon Lola (categorie 5), die nog meer schade aanrichtte. Dit leidde tot schoolonderbrekingen voor meer dan 100.000 kinderen, beperkte toegang tot gezondheidszorg en voedselonzekerheid.

Save the Children werkt samen met jongeren en rechtenstudenten die de zaak bij het ICJ hebben gebracht. Met financiering van het Green Climate Fund ondersteunen wij gemeenschapsgerichte klimaatadaptatieprojecten. Dit omvat het versterken van klimaatinformatie- en waarschuwingssystemen, het onderhouden van koraalriffen die bescherming bieden, het bestrijden van invasieve soorten, herbebossing, en klimaatbestendige landbouw en visserij. Ook leren we gemeenschappen voedsel langdurig te bewaren voor perioden van schaarste na opeenvolgende cyclonen. We werken nauw samen met lokale en provinciale overheden om deze projecten duurzaam te maken.

Onze oproep
Klimaatverandering zorgt wereldwijd voor steeds frequentere en hevigere extreme weersomstandigheden, met kinderen vaak als grootste slachtoffers. Volgens onze analyse is één op de acht kinderen wereldwijd aanzienlijk getroffen door de tien grootste extreme weersomstandigheden van dit jaar. Ze moesten hun huis ontvluchten, zijn afhankelijk geworden van hulp of misten school.

De meeste getroffen kinderen leven in lage- en middeninkomenslanden. Wereldleiders moeten meer dan ooit prioriteit geven aan de stemmen en ervaringen van deze kinderen, die leven met armoede, ongelijkheid en discriminatie.

Gerelateerde berichten