Het is een vraag die wij heel vaak krijgen. We bestaan al meer dan 100 jaar en bestrijden al die tijd honger. Hoe kan het dan dat er nog steeds honger bestaat? Dat is een ingewikkelde vraag, waar heel veel bij komt kijken.
Allereerst zijn er veel aspecten aan honger, waar wij geen invloed op hebben. De drie belangrijkste redenen voor honger zijn conflict, klimaatrampen en economische crisis. Al deze rampen zijn het ergst voor kinderen, die als eerste lijden onder te weinig eten hebben.
Klimaatrampen
Klimaatverandering zorgt voor droogte, overstromingen, stormen en bosbranden. Deze natuurrampen verwoesten bestaansmiddelen en gewassen, waardoor mensen niet genoeg te eten hebben.
Wij proberen getroffen gemeenschappen zo goed mogelijk voorlichting te geven, zodat ze voorbereid zijn op dit soort rampen. Bijvoorbeeld door onderwijs te geven over soorten voedsel die goed overleven bij een overstroming. Daarnaast bieden we ook noodhulp in het geval dat er een natuurramp is geweest.
Conflicten
Doordat er steeds meer conflicten zijn, zijn er heel veel gezinnen die noodgedwongen hun huismoeten verlaten. Landbouwgrond wordt vernietigd en geweld verjaagt families van hun eigen stukje land. Als mensen op de vlucht zijn, is er geen inkomen om eten te kopen voor hun gezin. Daarnaast vluchten er op zo’n moment heel veel mensen naar dezelfde plek, terwijl er daar niet genoeg eten en grondstoffen zijn om al die mensen te voeden. Honger is niet alleen een bijkomstigheid van conflict, het wordt ook regelmatig ingezet als wapen. Zoals je nu bijvoorbeeld ziet in Soedan en Gaza.
Save the Children heeft op veel plekken pakhuizen met voedselpakketten om wanneer er een conflict uitbreekt deze pakketten uit te delen. Daarnaast geven we contant geld aan gezinnen, zodat ze zelf het eten kunnen kopen wat ze nodig hebben. We proberen via beleidsbeïnvloeding geld vrij te maken in dit soort situaties en eisen altijd een staakt-het-vuren.
Economische onrust
Door wereldwijde economische onrust zijn de prijzen enorm gestegen. Daardoor is overal in de wereld een crisis in de kosten van levensonderhoud ontstaan. Vooral de prijzen van basisvoedsel zoals verschillende soorten graan stegen enorm. Toch gaan de lonen op de meeste plekken niet omhoog, waardoor gezinnen simpelweg niet genoeg geld om voldoende eten te kopen voor hun familie.
Save the Children helpt gezinnen financieel en via onderwijs om zich aan te passen aan de huidige economische uitdagingen. We bieden directe hulp in de vorm van voedsel- en geldsteun, zodat gezinnen toegang hebben tot basisbehoeften zoals voeding, gezondheidszorg en onderdak. Daarnaast zetten wij ons in om kinderen toegang te geven tot onderwijs, zelfs in moeilijke tijden. Door hen vaardigheden aan te leren, helpen wij zowel op korte als lange termijn.
Invloed van buitenaf
Veel landen die kampen met honger, worden uitgeput door andere landen. Zo heb je bijvoorbeeld ‘land grabbing’. Dat houdt in dat een land of een bedrijf grond opkoopt in een ander land. Dit heeft vaak als gevolg dat lokale boeren niet meer op dat land kunnen verbouwen en werkloos worden of voor een klein loon moeten werken voor het bedrijf dat op hun oude land is gestart. Bovendien wordt het eten dat daar wordt verbouwd vaak naar andere landen geëxporteerd. Hierdoor wordt het eten duurder in de landen waar het wordt geoogst.
Save the Children wil via beleidsbeïnvloeding regeringen en politieke leiders aansporen om honger structureel aan te pakken. Dit kan niet alleen door financiële steun, maar ook door wetgeving te veranderen. Mensen moeten voldoende kunnen verdienen, kinderen moeten toegang hebben tot onderwijs, en gezondheidszorg moet overal beschikbaar zijn. Dit is niet alleen de verantwoordelijkheid van de landen die met honger te kampen hebben, maar juist ook van de landen waar overvloed heerst, zoals Nederland. Deze welvarende landen hebben namelijk vaak geprofiteerd van de kwetsbare positie van anderen.