Overslaan en naar de inhoud gaan

Op 12 juni, de dag tegen Kinderarbeid, staan we stil bij de kinderen in de Democratische Republiek Congo (DRC) die in kobaltmijnen moeten werken. Wij zijn daar actief om kinderen uit die gevaarlijke situaties te halen en onderwijs te bieden.  

In de DRC zijn de grootste kobaltreserves ter wereld, waar dagelijks tienduizenden kinderen in mijnen zwoegen om te voldoen aan de groeiende wereldwijde vraag naar het mineraal dat lithium-ion-accu’s in elektrische auto's en andere elektronische apparaten aandrijft. Deze kinderen hebben te maken met dodelijke aardverschuivingen, gevaarlijke omstandigheden en ziekten.  

Leerachterstand 
Door de armoede in het land verlaten steeds meer kinderen school en zijn gedwongen om te werken in de kobaltmijnen. Dit betekent dat veel van deze kinderen een leerachterstand oplopen, waardoor het moeilijk wordt om terug te keren naar de klas. 

Om deze leercrisis aan te pakken, helpt Save the Children, met de steun van de Duitse non-profitorganisatie Stiftung Kinderförderung von Playmobil, kwetsbare kinderen toegang te krijgen tot onderwijs. Dit doen wij door middel van Catch-up Clubs. In die clubs stellen we vast op welk leerniveau het kind zit en geven we hun het onderwijs dat ze nodig hebben om weer bij te benen. Daarnaast zorgen we dat leraren training krijgen om hun vaardigheden op te bouwen en bieden we scholen ondersteuning om kinderen te beschermen.   

“Ik heb veel vakken gemist” 
Faustin*, 11 jaar, werkte twee jaar samen met zijn moeder in een kobaltmijn in het zuidwesten van de DRC nadat zijn vader in 2019 stierf. 

“Ik ben nog een kind. Deze baan verdient mij niet. Ik zou graag willen dat we allemaal een einde kunnen maken aan deze verschrikkelijke gebeurtenissen in de mijnen,” vertelt Faustin. “Ik heb spijt van de tijd die ik in de mijnen heb doorgebracht. Ik heb veel vakken gemist. Degenen die op hetzelfde niveau zaten als ik toen ik begon met mijnen, hebben mij volledig ingehaald. Dat is waar ik spijt van heb.” 

Oudere kinderen in de DRC werken vaak om hun eigen onderwijs te betalen, terwijl de jongere kinderen in de basisschoolleeftijd vaak gedwongen worden om school volledig te verlaten. 

Muntosh  
Muntosh*, 12 jaar, was ongeveer zes jaar oud toen hij in de mijn getuige was van de dood van zijn broer. Omdat zijn familie het inkomen nodig had, bleef hij toch werken en bracht zes jaar door in de mijnen voordat hij zich aansloot bij Save the Children's Catch-up Clubs. Hij krijgt nu de bijles die hij nodig heeft om te voorkomen dat hij volledig met school moet stoppen. De pijn in zijn lichaam door het werk heeft echter nog steeds dagelijks een impact op hem. 

Muntosh
“Op een dag vond ik een groot blok kobalt in een van de gaten en verwijderde het,” legt hij uit. “Vanaf die dag heeft mijn lichaam veel pijn. Er zijn ook aardverschuivingen die dodelijk zijn. Er vond een aardverschuiving plaats vlak naast de plek waar we aan het graven waren naar kobalt. De aarde gleed weg en slokte mijn broer op. Ik zat toen in de eerste klas.”

Maar als het om zijn opleiding gaat, voegde hij eraan toe dat hij zich nu geweldig voelt: “Mijn intelligentie komt terug. Ik probeer voor mijn leven te zorgen.” 

De Catch-up Clubs  
Save the Children lanceerde de Catch-up Clubs voor het eerst in 2021, in de nasleep van corona. Sindsdien zijn de clubs in 10 landen over de hele wereld. De clubs zijn specifiek gericht op kinderen die een achterstand oplopen in de groepen 3 tot en met 5. In die leeftijd kan het niveau relatief gemakkelijk worden verbeterd. Het doel is dat na 12 weken 80% van de deelnemers kan lezen en schrijven op het onderwijsniveau dat voor hun leeftijd nodig is. 

“Het is ongelofelijk zwaar om op te groeien in de DRC – met wijdverbreide honger, escalerende conflicten en het risico van uitbuiting en misbruik,” vertelt Greg Ramm, directeur van Save the Children in de DRC. Onderwijs is een levenslijn voor kinderen en een toegangspoort tot een betere toekomst. Veel kinderen hier hebben echter een schoolachterstand opgelopen omdat ze moeten werken om überhaupt naar school te kunnen gaan. Zonder de Catch-up Clubs zouden sommige van deze kinderen vandaag niet meer naar school gaan. Toegang tot kwaliteitsonderwijs zou geen voorrecht moeten zijn, het is een recht. 

Rechten van kinderen 
Greg Ramm vertelt dat de behoefte aan groene energieoplossingen niet ten koste van kinderen moeten gaan. “We zien wereldwijd een enorme behoefte aan groene energieoplossingen, die sterk afhankelijk zijn van kobalt – maar het is absoluut noodzakelijk dat wat onze smartphones, computers en elektrische auto’s voedt, niet ook de rechten van kinderen schendt.” 

Tussen 15 en 30% van het kobalt in de DRC wordt geproduceerd in ambachtelijke en kleinschalige mijnbouwlocaties (ASM). Deze maken minder gebruik van machines en zijn arbeidsintensiever dan grootschalige mijnbouw. Er is vaak sprake van milieuschade en mensenrechtenschendingen, zoals kinderarbeid. 

Save the Children 
Save the Children roept op om meer geld te steken in ASM-gemeenschappen waar kobalt ambachtelijk wordt gewonnen. Hierdoor kunnen ouders genoeg verdienen zonder dat hun kinderen hoeven te werken. Het geld kan gebruikt worden om mijnbouw te moderniseren en om toegang tot onderwijs en gezondheidszorg te verbeteren, wat belangrijk is om kinderarbeid te voorkomen.  

Save the Children werkt sinds 1994 in de DRC. We hebben onze humanitaire respons opgeschaald om bestaande zorgsystemen te ondersteunen en de toegang tot gezondheidszorg te garanderen via mobiele klinieken. Daarnaast leiden we leiders en gemeenschappen op om uitbuiting en misbruik te voorkomen en erop te reageren wanneer nodig.  

Gerelateerde berichten