Sinds de Verklaring van Genève over de Rechten van het Kind, opgesteld door onze oprichter Eglantyne Jebb en aangenomen in 1924, is het leven van kinderen wereldwijd op veel manieren verbeterd.
De Verklaring was de eerste die erkende dat kinderen fundamentele rechten hebben op onderwijs, bescherming, voeding en veiligheid. Kinderen zijn niet het bezit van volwassenen, maar hebben eigen rechten die gerespecteerd moeten worden.
Hieronder volgen vijf belangrijke verbeteringen voor kinderen sinds 1924:
1. Kindersterfte is drastisch gedaald
In 1924 stierf één op de drie kinderen vóór hun vijfde verjaardag. Vandaag de dag is dat aantal gedaald naar minder dan vier op de 100. Dit is te danken aan verbeterde gezondheidszorg, betere voeding, schoon drinkwater, vaccinaties en medicijnen. Save the Children heeft geholpen bij het bevorderen van deze vooruitgang, bijvoorbeeld in Nepal, waar ons werk bijdroeg aan de Public Health Service Act van 2018.
2. Meer kinderen maken hun opleiding af
Tegenwoordig maakt 88% van de basisschoolkinderen en 59% van de middelbare scholieren hun opleiding af, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van 1924, toen zes op de tien mensen geen enkele formele opleiding hadden. Onderwijs wordt nu gezien als een fundamenteel recht, en Save the Children heeft hieraan bijgedragen, zoals in Zimbabwe, waar ons werk leidde tot de Education Amendment Act van 2020.
Desondanks bedreigen conflicten en klimaatverandering deze vooruitgang. Extreme weersomstandigheden hebben sinds 2022 wereldwijd meer dan 400 miljoen leerlingen getroffen, en miljoenen kinderen in conflictgebieden, zoals Soedan en Gaza, gaan helemaal niet naar school.
3. Minder kinderarbeid
100 jaar geleden moesten veel kinderen werken om hun gezin te ondersteunen, vaak onder gevaarlijke omstandigheden. Vandaag de dag zijn ongeveer negen op de tien kinderen niet meer betrokken bij kinderarbeid. Toch werken wereldwijd nog steeds 160 miljoen kinderen, vaak in gevaarlijke omstandigheden. De VN heeft als doel gesteld om kinderarbeid tegen 2025 volledig uit te bannen, maar de huidige trends laten helaas zien dat dit doel moeilijk te bereiken is.
4. Minder kinderen lijden aan groeiachterstand
Sinds 1990 groeiachterstand wereldwijd bijna gehalveerd, van 40% naar 22%. Save the Children heeft bijgedragen aan deze vooruitgang, zoals in de Filipijnen, waar de “First 1,000 Days Law” in 2018 werd aangenomen om moeders en kinderen betere voeding en gezondheidszorg te bieden.
Toch is honger wereldwijd toegenomen sinds 2015, en zonder versneld ingrijpen zal tegen 2030 meer dan één op de vijf baby's nog steeds een groeiachterstand hebben.
5. Kinderen spreken zich uit over hun rechten
Kinderen worden tegenwoordig steeds vaker gehoord in belangrijke debatten over hun toekomst, zoals over de klimaatcrisis en kinderrechten. Save the Children heeft meer dan 14.200 kinderen in 40 landen ondersteund bij het voeren van campagnes voor een groenere en eerlijkere toekomst. Kinderen nemen nu deel aan wereldwijde fora zoals de VN en de Conference of Parties (COP).
Rachel, een 16-jarige activiste uit Malawi, benadrukt het belang van de stem van meisjes in deze discussies: "Meisjes worden uitgesloten van besluitvormingsprocessen over klimaatverandering, ondanks dat zij het zwaarst getroffen worden."
Oproep tot actie
Hoewel de Verklaring de aanzet gaf tot een eeuw van vooruitgang, staan kinderrechten vandaag de dag onder druk door toenemende ongelijkheid, oorlog, klimaatverandering, armoede en discriminatie. Het is onze missie om kinderen te ondersteunen bij het opeisen van hun rechten. Het Verdrag is daarom net zo belangrijk en urgent als 100 jaar geleden.
Save the Children roept wereldleiders op om kinderrechten centraal te stellen in hun beleid en acties. Hoewel de vooruitgang van de afgelopen eeuw indrukwekkend is, blijft het werk van Save the Children net zo noodzakelijk als 100 jaar geleden om een veilige, rechtvaardige en duurzame toekomst voor alle kinderen te waarborgen.